de roots van Raf
Verder
Verder
i
"Sporen uit het verleden"Digitaal lespakket lokale erfgoededucatie
Concept en ontwikkeling door Locoles een co-productie van: Marja Reniers, Bouke van Gestel en Bas Kools.
In opdracht van: CLIP Oosterhout / CLIP DongenTorenplein 8, 4901 EC, Oosterhout
www.clipoosterhout.nl, www.clipdongen.nl
Achtergrond Wat is lokaal erfgoed? En hoe kan lokaal erfgoed worden ingezet in het onderwijsprogramma? Basisscholen in Dongen en Oosterhout willen graag aan de slag met lokaal erfgoed en het liefst in een doorgaande leerlijn.
Naar aanleiding van deze vraag hebben CLIP Oosterhout en CLIP Dongen aan BeeldLokaal de opdracht gegeven een digitaal lespakket te ontwikkelen voor de groepen 3 t/m 8. Tijdens de ontwikkeling is intensief samengewerkt met lokale erfgoed-organisaties en deskundigen om de juiste inhoudelijke informatie te verzamelen. Daarnaast is samengewerkt met Erfgoed Brabant. Het digitale lespakket is beschikbaar voor alle basisscholen in de gemeenten Oosterhout en Dongen.
Contactgegevens CLIP
Patrice Matthee
Telefoon: 0162 42 89 20
Email: p.matthee@theek5.nl
Kies je plek
Terug naar de Kaart
7
3
Kies je les
2
1
Terug
Kies je groep
Voor groep 5
Voor groep 6
Voor groep 7
Voor groep 3
Voor groep 8
6
8
5
Voor groep 4
4
Door op het nummer van je groep te klikken begint jullie. reis met Raf.
Kies hierna de les die je wilt beleven en ga aan de slag!
Veel plezier.
Terug
Door op het nummer van je groep te klikken begint jullie. reis met Raf.
Kies hierna de les die je wilt beleven en ga aan de slag!
Veel plezier.
>
<
x
Kaart
Doe !
Klik op de PLAY knop om je Les te laten beginnen.
Je kunt de les vooruit en terug spoelen, of op volledig scherm afspelen.
Wil je meteen verder, klik dan op de DOE knop of ga terug naar de KAART.
Doe !
Kaart
Film
Groep 3 Les 1
Film
Klik op het Erfgoedboekje om het boekje te openen.
Om direct naar het kringgesprek te gaan klik op de koptelefoon.
Klik op het kompas om direct naar de opdrachten te gaan.
Wil je achtergrond informatie klik op de telefoon.
Klik op de telefoon om naar het filmpje voor hulp bij het vouwen te gaan.
Erfgoede boekje
We gaan nu het Erfgoede boekje samen maken. Iedereen krijgt een eigen boekje en je kunt elkaar helpen met het maken van dit boekje!
. . .
En let op, het Erfgoede
boekje heeft twee kanten:
– Op kant 1 vind je de opdrachten.
– Kant 2 is een kaart met het erfgoed
van Oosterhout.
In het Boekje vind je de doeopdrachten van de les. Je kunt hier met je klas stap voor stap doorheen werken.
Succes!
Kringgesprek
- Weet je nog wat een erfenis is? - Heb je iets wat je voor altijd wilt bewaren? - Ken je een plek waar je goed kunt buiten spelen? - Ken je een plek in je buurt waar je alleen maar planten, bomen of zand ziet?
Teken nu iets in de rugzak wat je graag wilt bewaren voor later.Kijk op pagina 2, 3 van je Erfgoede boekje.
Opdrachten
Het ErfGoede boekje is nu gemaakt. De letters op de voorkant kun je versieren of inkleuren!Kijk voor leuke tips op pagina 8 van het Erfgoede boekje.Teken ook jezelf in het vakje op de voorkant.
Opdrachten
Teken een fantasieplek waar je hoog en droog kunt wonen. Denk aan gekke vormen, alles mag.
Teken vormen en voorbeelden, je kunt ook alvast een zandheuvel met bomen tekenen.Kijk voor leuke tips op pagina (pagina 4, 5) van het Erfgoede boekje.
...
Groep 3 Les 2
Het Adres van de Heilige Eik is aan het einde van de Achterstraat op de Houtse Heuvel
Op locatie
Jullie gaan nu naar de Heilige Eik en naar de Houtse Heuvel in Den Hout. Maar vergeet niet eerst de opdrachten over te schrijven of vraag je juf of meester.
Kringgesprek(Deze opdracht gebeurt op locatie)
- Is er al iemand bij de Houtse Heuvel en Heilige eik geweest in Den Hout? - Wat valt je op aan deze plek? - Wat zou je allemaal kunnen doen op deze plek?
Kernopdracht(Deze opdracht gebeurt op locatie Houtse Heuvel)Droge poten – natte poten Op de locatie, ga je eerst kijken wat er te zien is, wat valt er op? Zie je de hoge en de lage delen? Zie je bomen, zie je de heuvel en de heilige eik? Waar kun je hier het beste staan om droge poten te houden, op de heuvel of er naast? Maak nu twee groepen met kinderen, de ene groep speelt de koeien, de andere groep speelt het water. Zoek een plek waar het heel laag is en waar het oploopt naar hoog. De koeien gaan laag staan, de waterkinderen gaan tussen hoog en laag in staan. De koeien moeten voorbij de waterkinderen zien te komen, zonder getikt te worden, zodat ze op de heuvel komen te staan, daar zijn ze veilig. De juf of meester trekt een streep op het hoogste punt, of geeft het hoogte punt aan. Hoog is droog!
Tip: Wissel van groep.
Tip: Klik op de telefoon op de Doepagina voor links naar meer informatie over de plek.
Link 1: http://nl.wikipedia.org/wiki/Heilige_Eik_(Den_Hout)
Link 2: http://www.cubra.nl/bomen/boomvandeweek/denhoutheileik/denhoutheiligeeik.htm
Groep 3 Les 3
Kringgesprek
- Wat vond je van de Houste Heuvel? - Weet je het verschil tussen hoog en droog? - Wat vond je bijzonder aan de Heilige Eik en de Houtse Heuvel?
Opdrachten
Kijk in je boekje op pagina 6 en 7, teken hier jouw huis waar je hoog en droog bent.
En let op, het Erfgoede
boekje heeft twee kanten:
– Op kant 1 vind je de opdrachten.
– Kant 2 is een kaart met het erfgoed
van Dongen.
Erfgoede boekje
We gaan nu het Erfgoede boekje samen maken. Iedereen krijgt een eigen boekje en je kunt elkaar helpen met het maken van dit boekje!
Kringgesprek
- Weet je nog wat een erfenis is? - Heb je iets wat je voor altijd wilt bewaren? - Ken je een plek waar je goed kunt buiten spelen? - Ken je een plek in je buurt waar alleen maar planten, bomen of zand ziet?
Op locatie
Jullie gaan nu naar de Bergen in Dongen. Maar vergeet niet eerst de opdrachten over te schrijven of vraag het aan je juf of meester.
Het adres is aan de Deken Batenburgstraat
Kringgesprek
- Is er al iemand bij de Bergen in Dongen geweest? - Wat valt je op aan deze plek? - Wat zou je allemaal kunnen doen op deze plek?
Kernopdracht(Deze opdracht gebeurt op locatie Houtse Heuvel)Droge poten – natte poten Op de locatie, ga je eerst kijken wat er te zien is, wat valt er op? Zie je hoge en de lage delen? Zie je bomen, zie je de heuvel en de heilige eik? Waar kun je hier het beste staan om droge poten te houden, op de heuvel of er naast? Maak nu twee groepen met kinderen, de ene groep speelt de koeien, de andere groep speelt het water. Zoek een plek waar het heel laag is en waar het oploopt naar hoog. De koeien gaan laag staan, de waterkinderen gaan tussen hoog en laag in staan. De koeien moeten voorbij de waterkinderen zien te komen, zonder getikt te worden, zodat ze op de heuvel komen te staan, daar zijn ze veilig. De juf of meester trekt een streep op het hoogste punt, of geeft het hoogte punt aan. Hoog is droog!
Tip: Wissel van groep.
Tip: Klik op de telefoon op de Doepagina voor links naar meer informatie over de plek.
Kringgesprek
- Wat vond je van de Bergen? - Weet je het verschil tussen hoog en droog? - Wat vond je leuk aan de Bergen?
Groep 4 Les 1
Kringgesprek
- Weet je nog wat een erfenis is? - Ken jij een oud gebouw bij jou in de buurt? - Wat valt je op aan dat gebouw? - Wat maakt dit gebouw bijzonder of speciaal?
Teken in de rugzak iets wat je graag zou willen bewaren voor later.
Kijk in het ErfGoede boekje pagina 2 & 3
Opdrachten
Het ErfGoede boekje is nu gemaakt. De letters op de voorkant kun je versieren of inkleuren!Kijk voor leuke tips op pagina 8 van het ErfGoede boekje. Teken ook jezelf in het vakje op de voorkant.
Opdrachten
Teken een bijzonder en oud gebouw dat je kent van bij jou in de buurt....
Groep 4 Les 2
Kringgesprek
- Hebben jullie de Slosbossetoren al gezien? - Welke vorm komt duidelijk naar voren in de Slotbossetoren? - Ken je nog meer gebouwen in de buurt met speciale vormen?
Opdrachten
Neem de volgende vragen mee naar de plek, kringgesprek op locatie - Hoeveel ramen heeft de toren nu? - Hoeveel denk je dat er vroeger in zaten? - Kijk naar de vorm, hoe zou de vorm vroeger zijn geweest? - Wie woonden er in de toren, mensen of ridders? Sliepen en aten ze daar ook?
Op locatie
Ga nu naar de Slotbossetoren in Oosterhout toe. Dit is het adres: Kasteeldreef
Kijk samen met je klas en juf of meester goed naar dit Erfgoed. Wil je alvast meer informatie klik op de telefoon op de Doepagina....
Kernopdracht Ieder kind krijgt een gekleurd vel papier. Vouw je papier dubbel. Teken de helft van de toren tegen de vouwlijn aan, gebruik je fantasie. Knip de toren uit het gevouwen vel. Vouw het open, nu heb je de hele toren. Teken met kroontjespen en zwarte inkt de buitenkant van de toren. Teken in de binnenkant wat er in de toren staat, bedden, stoelen etc. Teken ook jezelf als ridder of princes in de toren.
MATERIALEN: - Stevig gekleurd papier, A4 of A3 formaat - Kroontjespen - Zwarte inkt - Schaar
Groep 4 Les 3
Kringgesprek
- Wat vond je van de Slotbossetoren? - Wat heb je geleerd over de vorm van een gebouw? - Hoe kunnen gebouwen veranderen door de tijd?
Opdrachten
Kijk in je boekje op pagina 6 en 7, maak met deze vormen het gebouw af!
De juf of meester kan nu foto’s maken van alle kernopdrachten voor op deze website.
Opdrachten
Teken een bijzonder en oud gebouw dat je kent van bij jou in de buurt.
Kringgesprek
- Hebben jullie de Molenstomp al gezien? - Welke vorm komt duidelijk naar voren in de Molen? - Ken je nog meer gebouwen in de buurt met speciale vormen?
Opdrachten
Neem de volgende vragen mee naar de plek, kringgesprek op locatie - Hoe ziet de molen er uit? - Heeft de molen wieken? - Hoeveel ramen heeft de molen? - Wat gebeurde hier vroeger? - Waar wordt de molen nu voor gebruikt denk je? - Kijk naar de vorm, hoe zou de vorm vroeger zijn geweest? - Woonde hier iemand? Wie dan?
Op locatie
Ga nu naar de de plek! Waar is de Molenstomp eigenlijk?Dit is het adres: Monseigneur Nolenslaan 17
Kijk samen met je klas en juf of meester goed naar dit Erfgoed. Wil je alvast meer informatie klik op de telefoon op de Doepagina.
Kernopdracht Iedereen krijgt nu een gekleurd vel papier. Vouw je papier dubbel. Teken de helft van een molen tegen de vouwlijn aan, gebruik je fantasie. Knip de molen uit het gevouwen vel. Vouw het vel nu open, nu heb je de hele molen. Teken met kroontjespen en zwarte inkt de buitenkant van de molen. Teken in de binnenkant wat er in de molen staat, bedden, stoelen etc. Teken ook jezelf als molenaar of molenaarsvrouw in kleding.
MATERIALEN: - Stevig gekleurd papier, A4 of A3 formaat - Kroontjespen - Zwarte inkt - Schaar
Link 1:http://nl.wikipedia.org/wiki/De_Hoop_(Dongen)
Link 2:http://www.molendatabase.org/molendb.php?step=details&nummer=987
Kringgesprek
- Wat vond je van de Molenstomp? - Wat heb je geleerd over de vorm van een gebouw? - Hoe kunnen gebouwen veranderen door de tijd?
Links naar externe filmpjes en websites met meer informatie, spellen en opdrachten.
Groep 5 Les 1
Kringgesprek
- Weet je nog wat een erfenis is? - Ken je groepen mensen die speciale kleding dragen, waardoor je ze herkent? - Wat maakt deze kleding opvallend, apart of bijzonder? - Weet je wat een gebruik is? Elke dag je tanden poetsen of ieder jaar je verjaardag vieren is een gebruik. - Verzin gebruiken die je dagelijks doet.
Teken in de rugzak iets wat je graag zou willen bewaren voor later.
Kijk in het ErfGoede boekje pagina 2 & 3
Opdrachten
Het ErfGoede boekje is nu gemaakt. De letters op de voorkant kun je versieren of inkleuren!Kijk voor leuke tips op pagina 8 van het ErfGoede boekje.
Opdrachten
Teken nu de kleding die nonnen dragen zoals jij denkt dat deze kleding eruit ziet.Pagina 4 & 5 van je ErfGoede boekje.
Groep 5 Les 2
Kringgesprek
- Wat vind je opvallend aan de kleding van de nonnen? - Hebben ze ook nog speciale dingen zoals kettingen, riemen enz. ? - Weet je of alle nonnen precies dezelfde kleding dragen?- Zo nee, waar zit het verschil vooral in?
Neem de volgende vragen mee naar de plek voor een kringgesprek op locatie.- Wie woonden hier vroeger? - Wat deden ze daar op die plek? - Hoe leefden de nonnen? - Hadden ze speciale kleding aan? - Had dit een speciale reden?
Op locatie
Ga naar nu naar de plek! Waar is Sint Catharinadal? Dit is het adres: Sint Catharinadal aan de kloosterdreef 3 in Oosterhout
Kijk samen met je klas en juf of meester goed naar dit Erfgoed. Wil je alvast meer informatie klik op de telefoon op de Doepagina.
Kernopdracht Ontwerp moderne, nieuwe kleding voor een non, pater of monnik. Gebruik het basispatroon als mal om ontwerpen op te maken (Hier zitten lipjes aan). Er zijn 2 figuren van een jongen en een meisje, knip één van de twee poppetjes uit.
Begin met het maken van verschillende ontwerpen voor de nieuwe kleding. Knip deze kleding uit, zorg dat er lipjes aan vast zitten, zodat je ze later op je basis figuren kunt maken. Dan kun je zien hoe de kleding staat.
EXTRA OPDRACHT: Maak je ontwerp in het groot met crêpe papier, gekleurd papier, stroken papier, nietmachine, lijm etc. of van vuilniszakken. Het is handig als je elkaar als paspop gebruikt. Werk in groepjes van twee aan een kledingstuk.
Materialen (ook voor extra opdracht):- Geprinte basis - Papier - Potloden, stiften en kleurpotloden - Scharen - Lijm - Crepepapier - Vuilniszakken - Nietmachine - Gekleurd papier
Link 1:http://www.oosterhout.city-map.nl/02010202
Link 2:
http://www.sintcatharinadal.nl/index.php/geschiedenis
Link 3:
http://www.deheiligedriehoek.com/wat-is-de-heilige-diehoek/
Link 4:
http://www.heemkundeoosterhout.nl/geschiedenis_van_de_heilige_driehoek.pdf
Groep 5 Les 3
Kringgesprek
- Wat vond je van het klooster? - Wat heb je geleerd over kleding van nonnen en paters? - Hoe ging het ontwerpen van de kleding? - Wat heb je geleerd over de gebruiken van nonnen en paters?
Opdrachten
Kijk in je boekje op pagina 6 en 7, teken nieuwe gebruiksvoorwerpen van nu die in de toekomst erfgoed kunnen zijn.
De juf of meester kan nu foto’s maken van alle kernopdrachten voor op deze website.
…
...
Opdrachten
......
Opdrachten
Teken nu de kleding die paters dragen zoals jij denkt dat deze kleding eruit ziet.Pagina 4 & 5 van je ErfGoede boekje.
...
Kringgesprek
- Wat vind je opvallend aan de kleding van de nonnen? - Hebben ze ook nog speciale dingen zoals kettingen, riemen enz. ? - Weet je of alle nonnen precies dezelfde kleding dragen?- Zo nee, waar zit het verschil vooral in?
Neem de volgende vragen mee naar de plek voor een kringgesprek op locatie.- Wie woonde hier vroeger? - Wat deden ze daar op die plek? - Hoe leefden de nonnen? - Hadden ze speciale kleding aan? - Had dit een speciale reden?
In het Boekje vind je de doeopdrachten van de les. Je kunt hier met je klas stap voor stap doorheen werken.
Success!
Op locatie
Ga naar nu naar de plek! Waar is het Franciscanessenklooster? Dit is het adres: Franciscanessenklooster aan de Hoge Ham.
Kijk samen met je klas en juf of meester goed naar dit Erfgoed. Wil je alvast meer informatie klik op de telefoon op de Doepagina.
Kernopdracht Ontwerp moderne, nieuwe kleding voor een non, pater of monnik. Gebruik het basispatroon als mal om ontwerpen op te maken (Hier zitten lipjes aan). Er zijn 2 figuren van een jongen en een meisje, knip één van de twee poppetjes uit.
Begin met het maken van verschillende ontwerpen voor de nieuwe kleding. Knip deze kleding uit, zorg dat er lipjes aan vast zitten, zodat je ze later op je basis figuren kunt maken. Dan kun je zien hoe de kleding staat.
EXTRA OPDRACHT: Maak je ontwerp in het groot met crêpe papier, gekleurd papier, stroken papier, nietmachine, lijm etc. of van vuilniszakken. Het is handig als je elkaar als paspop gebruikt. Werk in groepjes van twee aan een kledingstuk.
Materialen (ook voor extra opdracht):- Geprinte basis - Papier - Potloden, stiften en kleurpotloden - Scharen - Lijm - Crepepapier - Vuilniszakken - Nietmachine - Gekleurd papier...
Link 1:http://nl.wikipedia.org/wiki/Franciscanessen_van_Dongen
Opdrachten
Kijk in je boekje op pagina 6 en 7, teken nieuwe gebruiksvoorwerpen van nu die in de toekomst erfgoed kunnen zijn.
De juf of meester kan nu foto’s maken van alle kernopdrachten voor op deze website....
Groep 6 Les 1
Kringgesprek
- Weet je nog wat een erfenis is? - Weet je nog wat erfgoed is? - Waar is het oudste gedeelte van jullie dorp? - Waarom denk je is juist op deze plek jullie dorp ontstaan? - Weet je nog hoe een dorp er vroeger uit zag? - Ken je oude vervoermiddelen van vroeger?
Opdrachten
Teken een vervoermiddel dat vroeger gebruikt wed, dit kan bijvoorbeeld een oude fiets zijn.Kijk op pagina 4 & 5 van je ErfGoede boekje
Groep 6 Les 2
Kringgesprek
- We weten nu waar de naam Oosterhout vandaan komt, maar straatnamen betekenen ook iets. - In welke straat woon jij? - Waar denk je dat die naam vandaan komt? Je kunt de straatnaam waarschijnlijk in stukjes breken. Als je het niet weet kun je altijd je vader, moeder, opa of oma om hulp vragen. - Wat is je achternaam? - Kun je ontdekken waar je naam vandaan komt?.
Neem de volgende vragen mee naar de plek voor een kringgesprek op locatie. - Waar komt de naam De Heuvel vandaan? - Wat zie je allemaal op De Heuvel? - Staan er bijzondere gebouwen hier? - Zie je nog het gebouwtje van de Zuiderstoom tramweg maatschappij? - Waarom kwam juist op deze plek de tram langs? (Hooggelegen?)
Op lokatie
Ga naar nu naar de de plek! Waar is De Heuvel? Dit is het adres: De Heuvel Oosterhout
Kijk samen met je klas en juf of meester goed naar dit Erfgoed. Wil je alvast meer informatie klik op de telefoon op de Doepagina.
Kernopdracht Verzin een fantasie vervoermiddel wat kan vliegen, rijden, wandelen en varen. Het mag zo gek mogelijk! Maak hier een schets van. Maak het vervoermiddel zo dat het uit grote vlakken en vormen bestaat, dit kan een driehoek, cirkel, rechthoek, vierkant, ovaal, zeshoek of fantasievorm zijn.
Zoek in tijdschriften naar plaatjes die passen bij jouw vervoermiddel, kijk naar structuren. Knip ze uit in de vormen die jij hebt gebruikt in je schets en voeg ze samen tot je fantasie vervoermiddel. Dit noemen we een collage.
Materialen - Papier - Potloden, stiften en kleurpotloden - Scharen - Lijm - Tijdschriften
Link 1:http://nl.wikipedia.org/wiki/Oosterhout_(Noord-Brabant)
Groep 6 Les 3
Kringgesprek
- Wat heb je geleerd over de Heuvel in Oosterhout? - Weet je meer over vervoermiddelen? - Kun je wat vertellen over je eigen fantasie vervoermiddel?
Opdrachten
Kijk in je boekje op pagina 6 en 7, teken hier je eigen fanatasie vervoermiddel met omgeving in het ErfGoede boekje.
De juf of meester kan nu foto’s maken van alle kernopdrachten voor op deze website.
Kringgesprek
- We weten nu waar de naam Dongen vandaan komt, maar straatnamen betekenen ook iets. - In welke straat woon jij? - Waar denk je dat die naam vandaan komt? Je kunt de straatnaam waarschijnlijk in stukjes breken. Als je het niet weet kun je altijd je vader, moeder, opa of oma om hulp vragen. - Wat is je achternaam? - Kun je ontdekken waar je naam vandaan komt?
Neem de volgende vragen mee naar de plek voor een kringgesprek op locatie - Waar komt de naam De Heuvel vandaan? - Wat zie je allemaal op De Heuvel? - Staan er bijzondere gebouwen hier? - Zie je nog het gebouwtje van de Zuiderstoom tramweg maatschappij? - Waarom kwam juist op deze plek de tram langs? (Hooggelegen?)
Op locatie
Ga naar nu naar de de plek! Waar is De Heuvel? Dit is het adres: De Heuvel Oosterhout
Kijk samen met je klas en juf of meester goed naar dit Erfgoed. Wil je alvast meer informatie klik op de telefoon op de Doepagina.
Kernopdracht Verzin een fantasie vervoermiddel wat kan vliegen, rijden, wandelen en varen. Het mag zo gek mogelijk! Maak hier een schets van. Maak het vervoermiddel zo dat het uit grote vlakken en vormen bestaat, dit kan een driehoek, cirkel, rechthoek, vierkant, ovaal, zeshoek of fantasievorm zijn.
Zoek in tijdschriften naar plaatjes die passen bij jouw vervoermiddel, kijk naar structuren. Knip ze uit in de vormen die jij hebt gebruikt in je schets en voeg ze samen tot je fantasie vervoermiddel. Dit noemen we een collage.
Materialen - Papier - Potloden, stiften en kleurpotloden - Scharen - Lijm - Tijdschriften
Kringgesprek
- Wat heb je geleerd over de verbindingsweg van Dongen? - Weet je meer over vervoermiddelen? - Kun je wat vertellen over je eigen fantasie vervoermiddel?
Groep 7 Les 1
Kringgesprek
- Weet je nog wat een erfenis is? - Weet je nog wat erfgoed is? - Waarom is er erfgoed denk je? - Wat vertelt erfgoed ons. - Welke gebouwen, plekken en gebruiken horen er bij het erfgoed van Oosterhout? - Wat maakt deze gebouwen, plekken en gebruiken zo bijzonder?
Opdrachten
Schrijf in je boekje woorden die je mooi vindt. Teken deze woorden in bijzondere letters!Kijk op pagina 4 & 5 van je ErfGoede boekje.
Groep 7 Les 2
Kringgesprek
- Heb je het standbeeld van Mooie Keetje al wel eens gezien? - Wat vind je van het verhaal, denk je dat het echt is gebeurd? - Waarom is dit verhaal zo belangrijk voor Nederland?
Neem de volgende vragen mee naar de plek, kringgesprek op locatie. - Wat vind je van mooie Keetje? - Vind je dit erfgoed en waarom? - Ken je andere standbeelden in Nederland met een bijzonder verhaal? - Denk je dat dit standbeeld ook erfgoed is? - Wat zijn kenmerken van erfgoed?
Op locatie
Ga naar nu naar de de plek! Waar staat mooie Keetje? Dit is het adres: Leijsenhoek / Mathildastraat te Oosterhout
Kijk samen met je klas en juf of meester goed naar dit Erfgoed. Wil je alvast meer informatie klik op de telefoon op de Doepagina.
Kernopdracht Verdeel de klas in groepjes van drie a vier kinderen. Schrijf voor jezelf mooie woorden op die je bij het verhaal van Mooie Keetje vindt passen. Als je dit gedaan hebt dan ga je met je groepje bekijken welke woorden jullie hebben. Nu ga je met de verschillende woorden zinnen maken. Je maakt ieder een zin. Als laatste ga je alle zinnen bekijken met heel de klas en met de klas een volgorde bepalen voor het klassengedicht.
EXTRA OPDRACHT: Ken je zelf zo'n mooi verhaal, misschien van je opa en oma? Schrijf dit verhaal op in een gedicht, rap of verhaal. Draag het gedicht, rap of verhaal voor aan je klas.
Materialen: - Papier - Pen of potlood
Link 1:http://www.heemkundeoosterhout.nl/mooie_keetje.pdf
Groep 7 Les 3
Kringgesprek
- Wat vond je van Mooie Keetje en kun je uitleggen waarom je dat vindt? - Wat heb je geleerd van het verhaal van Mooie Keetje? - Wat vond je van het verhaal / gedicht van de klas?
Opdrachten
Kijk in je boekje op pagina 6 en 7, maak hier een tekening naar aanleiding van het verhaal of gedicht van de klas.
De juf of meester kan nu foto’s maken van alle kernopdrachten voor op deze website.
Kringgesprek
- Heb je de Watertoren al eens gezien? - Weet je waar de Watertoren staat? - Wat vind je van het verhaal, denk je dat het echt is gebeurd? - Waarom is dit verhaal zo belangrijk voor Nederland? - Vindt je dit erfgoed en waarom?
Neem de volgende vragen mee naar de plek voor een kringgesprek op locatie. - Wat vind je van Watertoren? - Waarom is dit gebouw erfgoed? - Heeft dit met het verhaal van de Watertoren te maken? - Ken je andere gebouwen in Nederland met een bijzonder verhaal? - Denk je dat dit gebouw ook erfgoed is?
Op locatie
Ga naar nu naar de plek! Waar staat de watertoren? Dit is het adres: Watertorenstraat 10 in Dongen
Kijk samen met je klas en juf of meester goed naar dit Erfgoed. Wil je alvast meer informatie klik op de telefoon op de Doepagina.
Kernopdracht Verdeel de klas in groepjes van drie a vier kinderen. Schrijf voor jezelf woorden op die je bij het verhaal van de Watertoren vindt passen. Als je dit gedaan hebt dan ga je met je groepje bekijken welke woorden jullie hebben. Nu ga je met de verschillende woorden zinnen maken. Je maakt ieder een zin. Als laatste ga je alle zinnen bekijken met heel de klas en met de klas een volgorde bepalen voor het klassengedicht.
EXTRA OPDRACHT: Ken je zelf zo'n mooi verhaal, misschien van je opa en oma? Schrijf dit verhaal op in een gedicht, rap of verhaal. Draag het gedicht, rap of verhaal voor aan je klas.
Materialen:- Papier - Pen of potlood
Kringgesprek
- Wat vond je van de watertoren en kun je uitleggen waarom je dat vindt? - Wat heb je geleerd van het verhaal van de watertoren? - Wat vond je van het verhaal / gedicht van de klas?
Groep 8 Les 1
Kringgesprek
- Weet je nog wat een erfenis is? - Weet je nog wat erfgoed is? - Wat vind je van erfgoed? - Ken je zelf een voorbeeld van erfgoed in de buurt? - Welke plek, gebouw of gebruik zou je graag willen delen met mensen in de toekomst? - Waarom heb je deze plek, gebouw of gebruik gekozen? - Noem een plek, gebouw of gebruik (erfgoed) die wereldwijd bekend is?
Opdrachten
Teken in elk vakje een erfgoed wat specifiek is voor een bepaald gebied in de wereld. Denk bijvoorbeeld aan de dingen die zijn overgebleven van oude beschavingen. Je kan hierbij schrijven wat het is.Kijk op pagina 4 & 5 van je ErfGoede boekje
Groep 8 Les 2
Kringgesprek
- Wat heeft de kaneelstok met erfgoed te maken? - Waarom is dit zo belangrijk voor Oosterhout/ Nederland? - Kennen jullie nog meer lekkernijen die met erfgoed van Nederland te maken hebben? - Ken je ook lekkernijen uit de wereld die specifiek zijn voor een bepaald land? - Heb je een idee hoe een kaneelstok gemaakt wordt?
Neem de volgende vragen mee naar de plek voor een kringgesprek op locatie. Dit erfgoed noem je industrieel erfgoed.- Wat is er bijzonder aan het gebouw van de Koekfabriek? - Zie je nog hoe het er vroeger uitzag? - Noem belangrijke kenmerken van de oude fabriek? - Heb je een idee hoe er vroeger werd gewerkt in de fabriek?
Op locatie
Ga naar nu naar de de plek! Waar staat de koekfabriek? Dit is het adres: Kloosterstraat in Oosterhout
Kijk samen met je klas en juf of meester goed naar dit Erfgoed. Wil je alvast meer informatie klik op de telefoon op de Doepagina.
Kernopdracht Werk in groepjes van 2 of 3 kinderen samen. Zoek thuis een oud apparaat, afvalmateriaal, oud verpakkingsmateriaal en neem dit mee naar school. Maak een ontwerp van een gebouw, standbeeld, robot, kunstwerk wat je na wilt laten aan mensen in de toekomst. Bouw met het afvalmateriaal wat je verzameld hebt dit ontwerp.
Leg het bouwproces vast door middel van foto’s. Je begint met het maken van foto’s van de materialen die je gaat gebruiken. Hierna maak je stapje voor stapje foto’s van wat je aan het maken bent. Van het eindproduct maak je ook foto’s.
Materialen:- oude apparaten - afvalmateriaal - oud verpakkingsmateriaal - lijm - schaar
Link 1:http://www.saisonnier.net/index/saisonnier/patisserie_desserts/alles-over/confiserie/_cms_/cid/135/id/509
Link 2:
https://www.youtube.com/watch?v=OQPrXChOIGM
Groep 8 Les 3
Kringgesprek
- Wat vond je van de koekfabriek en kun je uitleggen waarom je dat vindt? - Wat heb je geleerd over de koekfabriek? - Wat vind je van je kunstwerk, gebouw wat je hebt gemaakt?
Opdrachten
Kijk in je boekje op pagina 6 en 7, schrijf een brief over je kunstwerk aan mensen van de toekomst.
De juf of meester kan nu foto’s maken van alle kernopdrachten voor op deze website.
Kringgesprek
- Hoe belangrijk is de Leerlooierij voor Dongen/ Nederland? - Ken je nog meer industrie/bedrijven in Nederland die met erfgoed te maken hebben? - Ken je ook industrie/bedrijven die specifiek zijn voor een bepaald land? - Heb je een idee hoe leer wordt gelooid?
Neem de volgende vragen mee naar de plek voor een kringgesprek op locatie. Dit erfgoed noem je industrieel erfgoed.- Wat is er bijzonder aan het gebouw van de Leerlooierij? - Zie je nog hoe het er vroeger uitzag? - Heb je een idee van hoe er in de fabriek werd gewerkt? - Wat werd er gedaan met het leer? - Wat werd er zoal van gemaakt?
Op locatie
Ga naar nu naar de de plek! Waar staat de leerlooierij? Dit is het adres: Kerkstraat 33 te Dongen
Kijk samen met je klas en juf of meester goed naar dit Erfgoed. Wil je alvast meer informatie klik op de telefoon op de Doepagina.
Link 3:www.delooierij.nl
Kringgesprek
- Wat vond je van de leerlooierij en kun je uitleggen waarom je dat vindt? - Wat heb je geleerd over de leerlooierij? - Wat vind je van je kunstwerk, gebouw wat je hebt gemaakt?